Blog

Kemik Suyu Mucizeleri

 Fi tarihinde ben deniz küçükken anneannem kemik kaynatıp zorla kemiklerin iliklerini yedirmeye çalıştığından beri pişmiş kemik, ilik ve kıkırdaklara karşı hep mesafem olmuştur. Yıllar geçip de, korona kapımıza dayandığında ki içinde olduğumuz kar yağışlı bol soğuklu günlerde akla gelen ilk şey hasta olmamak da olduğunda; adresimiz yine mutfağımız ve konumuz sağlıklı beslenme oluyor. 
Hem evvelen tiksindiğim hem de yemek zorunda olduğum "kemik" e karşı benim gibi önyargılı olanlara örnek, dün akşam geliştirdiğim (ki daha önce eminim birileri benden önce keşfetmiştir) bir tarif ile kemik ve türevlerine güzel bir altenatif: Kemik Suyuna Çorba... 
Marketten kilosunu 14 tl ye evet yanlış okumadınız tam 14 tl ye aldığım bu besleyici, iyileştirici ve uygun fiyatlı malzeme ile çok çeşitli yemekler, çorbalar, pilavlar ve hatta makarnalar yapabilirsiniz. 
Kaynatıldığında ilikleri de eriyerek suya karıştığından beyaz bir görüntü elde ediliyor. 
Gelelim kemik suyunun faydalarına: 
* Kemik suyu kolajen, glutamin ve prolin gibi insan vücudunda var olan yokluğu veya azalması ise ciddi sağlık sorunlarına yol açan birçok önemli bileşeni bolca içerir. Düzenli kemik suyu kullanımı bu bileşenlerin her zaman vücudumuzda sağlıklı oranlarda bulunması için en güvenli çözümdür.
 * İleri yaşlarda sıklıkla görülen kemik hastalıklarını önlemek için günde bir bardak kemik suyu içilmesi önerilir. Kemiklerin kütle oranını arttırarak güçlenmesini sağlar.
* Bazı hastalıklar, ilaçlar ve besinler sinir sistemindeki zararlı toksinlerin oranını artırarak birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Ancak kemik suyu içerdiği mineraller sayesinde bu durumun yaşanma riskini azaltır.
 * Kemik suyu içindeki bileşenler ve yağlar beyin sağlığı için çok faydalıdır. Kemik suyu içinde bulunan glisin ve arginin gibi birçok aminoasit güçlü anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Glisin aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Amino asit bakımından da zengin olan kemik suyu cilt dokusunu da koruyarak, yaşlanmayı ve leke oluşumunu engeller.
* Cilt derisi altındaki dermis tabakasında görülen deformasyonu önlemeye yardımcı olur.
 * Kemik suyu kas yapısını güçlendirdiğinden sporcuların da tüketmesi önerilen besinler arasındadır. Bağırsakların ve midenin iyi çalışmasını destekleyerek hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi sağlık sorunlarını önler.
* Reflü için yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Bağışıklığı güçlendirerek grip ve nezle gibi hastalıklara karşı vücudu korumaya yardımcı olur.